Notice: Constant AUTOSAVE_INTERVAL already defined in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-content\themes\area\functions.php on line 2

Notice: Constant WP_POST_REVISIONS already defined in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-content\themes\area\functions.php on line 3

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in G:\PleskVhosts\areasso.org\httpdocs\wp-includes\pomo\translations.php on line 208
Shqipëria, e treta në Europë për prodhimin e energjisë nga burimet e rinovueshme - Area

Shqipëria, e treta në Europë për prodhimin e energjisë nga burimet e rinovueshme

hidrocentral-300x193

Shqipëria renditet e treta në Europë, pas Norvegjisë dhe Islandës për prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme, me një përqindje prej 86 përqind të prodhimit të përgjithshëm , konfirmon Eurostat.

Bazuar në statistikat zyrtare, ky nivel është më i lartë në krahasim me mesataren e Bashkimit Europian (BE), ku prodhimi i energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme kontribuoi në 30 përqind të konsumit të përgjithshëm të energjisë elektrike gjatë vitit 2016.

Konsumi i energjisë në Shqipëri bazohet në prodhimin e energjisë elektrike që varet 100 për qind nga hidrocentralet (HEC-et).

Hidrocentralet janë burimi më i rëndësishëm i energjisë së rinovueshme në Europë, e ndjekur nga energjia e erës dhe energjia diellore.

Burime të tjera të rinovueshme për gjenerimin e energjisë elektrike përfshijnë drurin, biogazin, mbeturinat e rinovueshme dhe energjinë gjeotermale.

Sipas Eurostat, në pesë vende të BE, mbi 50% e energjisë elektrike të konsumuar në vitin 2016 ishte prodhuar nga burime të rinovueshme; Austria (73%), Suedia (65%), dhe Portugalia dhe Danimarka (54%).

Nga ana tjetër, janë katër vende ku më pak se 10% e energjisë së konsumuar në vitin 2016 erdhi nga burime të rinovueshme: Malta (6%), Luksemburgu dhe Hungaria (të dyja 7%) dhe Qipro (9%).

Vendet me pjesën më të madhe të energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme në vitin 2016, ishin Norvegjia (104,7%), Islanda (95,3) dhe Shqipëria (86%).

/v.b/

Video